Peter Simon Správy Samospráva

Cyklisti sa dočkali: Budú môcť brázdiť staré banské cesty, vyberú sa do lesa

Občianske združenie Feudall Racing Support sa dohodlo. Ich požiadavka bola vypočutá a teraz môžu brázdiť staré banské cesty. Avšak platia isté podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti sa dočkali: Budú môcť  brázdiť staré banské cesty, vyberú sa do lesa

Ako informovala prednostka mestského úradu v Rožňave, Mestské zastupiteľstvo v Rožňave schvaľuje uzavretie dohody o užívaní lesných ciest – starých banských chodníkov nachádzajúcich sa na pozemku vo vlastníctve mesta v k.ú. Rožňava, Občianskym združením Feudall Racing Support na rekreačné MTB cyklistické účely na dobu neurčitú od 1. januára 2017.

Avšak uložilo zabezpečiť uzavretie dohody o užívaní lesných ciest s prednostkou do 30 dní od schválenia.

Poslancom a poľovníkom v jednom Capákovi a Kossuthovi sa tento návrh pozdával asi najmenej, keďže v miestnosti sa opäť začínala vynárať kauza štvorkoliek, na ktorej sa väčšina poslancov v minulosti aj poriadne pohádala. Tentoraz to bolo trošku inak. Kossuth navrhol v dokumente upraviť jeden termín. A to obmedziť cyklistické aktivity v období kladenia mláďat a kvôli bezpečnosti počas hlavnej poľovníckej sezóny, ktorá je od 15.septembra do 15.októbra v kalendárnom roku. „Zmeňme ten 15. september na prvého. Navrhujem túto zmenu,“ odznelo z úst poslanca Kossutha.

Kladne za návrh hlasovalo až 11 poslancov. Dvaja, a to Ocelník a Bischof boli proti.

Predmetné staré banské chodníky budú využívané na rekreačné MTB cyklistické účely, ich zveľaďovanie a údržbu bez použitia ťažkej zemnej a stavebnej techniky. V budúcnosti by mali slúžiť na podporu športu, MTB cyklistiky a cestovného ruchu v regióne Rožňavy. Pre uživateľov mesto stanovilo viacero podmienok. Jednou z nich je aj nekomerčné užívanie, či cyklistika len za dobrej viditeľnosti v priebehu dňa, v čase min. 1 hodinu po východe slnka a max. 1 hodinu pred západom slnka.

„Cieľom občianskeho združenia je v neposlednom rade aj pritiahnutie mladých ľudí k tomuto športu do prírody. Súčasťou projektu je umiestnenie informačných tabúľ, označenie samotných chodníkov a ich zaznačenie do oficiálnych MTB cyklomáp Slovenska a snaha o získanie grantov na vybudovanie prímestskej cyklistickej zóny. Celý tento zámer je zapracovaný v Stratégii rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Košickom samosprávnom kraji,“ uviedlo občianske združenie Feudall Racing Support.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM