Peter Simon Správy

CINEAMA 2017: Krajská súťažná prehliadka amatérskej filmovej tvorby už onedlho

Gemerské osvetové stredisko (GOS) spolu s filmovým klubom Gemerfilm organizuje už 21. ročník krajského kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku CINEAMA 2017: Krajská súťažná prehliadka amatérskej filmovej tvorby už onedlho
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

História súťaže vyhlásenej Národným osvetovým centrom však trvá 25 rokov. Súťaž pozostáva z časti prezentačnej a vzdelávacej. Prezentačnú časť tvoria projekcie súťažných aj nesúťažných filmov pre verejnosť a vzdelávaciu časť tvorí rozborový seminár pre tvorcov a konzultácie s odborníkmi. „Úlohou súťaže je rozvíjať záujmy, umeleckú kreativitu, nadanie a technické schopnosti v oblasti amatérskej filmovej tvorby a vytvárať priestor na umelecké stvárnenie skutočnosti, na vyjadrenie názorov, postojov, skúseností autorov filmových diel, reflektuje súčasné témy nekomerčným pohľadom nezávislých tvorcov,“ uvádza Helena Novotná, riaditeľka GOS.

Krajskej súťaže sa môže zúčastniť každý filmový amatér, obyvateľ Košického kraja s filmom, ktorý vytvoril v amatérskych podmienkach. Tentokrát sa do súťaže výberom z regionálnych úrovní dostalo 31 snímok, ktoré však majú o dosť viac autorov, pretože niektoré z nich sú spoločným dielom tvorivých skupín. V posledných rokoch majú najväčšie zastúpenie animované filmy autorov vo veku od 6 do 19 rokov. „Zastúpené sú aj kategórie hraný film, dokument, videoklip autorov vo vyššej vekovej kategórii od 21 do 64 rokov, ktoré prinášajú úsmevné aj vážne témy zo života a autorský pohľad na svet,“ spresňuje Anežka Kleinová, manažérka kultúry GOS, a dodáva. „Ich spracovanie v ničom nezaostáva za profesionálnou tvorbou, aj preto bude program určite zaujímavý aj pre divákov.“

Príďte sa pozrieť kto tentokrát získa sošku Goskara – Gemerský variant prestížneho a známeho Oscara.

Cineama 2017 sa uskutoční v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) v sobotu 8. apríla 2017 od 10:00 hod.. Podrobné informácie o programe nájdete na našom www.gos.sk a facebookovom profile gos.roznava. Vstup je voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM