Peter Simon Správy

Čierne skládky v Rožňave. Kde by sa mohli použiť peniaze namiesto likvidácie?

Aj naše mesto uplynulé roky zápasilo s nelegálnymi skládkami. Tie vznikali na viacerých miestach v Rožňave. Pozrite sa, ako sme na tom teraz.

Ilustračný obrázok k článku Čierne skládky v Rožňave. Kde by sa mohli použiť peniaze namiesto likvidácie?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Mestá aj okresné úrady sa musia zaoberať každým ohláseným a aj neohláseným, nezákonne uloženým odpadom. Výnimkou nie je ani Rožňava. Kompetentní evidovali čierne skládky aj neďaleko centra mesta. Ako sme na tom momentálne?

Ako informoval Ladislav Šalamon z Odboru výstavby, územného plánovania, život. prostredia a pozemných komunikácií, v súčasnosti neevidujeme žiadne čierne skládky v meste. „Ak sa zistí nejaká nelegálna skládka, našou zákonnou povinnosťou je ju nahlásiť orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva, ktorý zaháji konanie a koná až do vyriešenia likvidácie odpadu a stanovenia na čie náklady bude skládka likvidovaná,“ hovorí Šalamon.

Podľa jeho slov v roku 2016 na území nášho mesta nelikvidovali žiadnu čiernu skládku. „V predchádza­júcich rokoch sa jednalo o likvidáciu niekoľkých čiernych skládok a to napríklad v roku 2014 bola záhradkárska osada na Rudňanskom kopci. Cena za likvidáciu bola vo výške 362 eur. Ďalej sa likvidovala nelegálna skládka smerom na Indiánske jazero. Tam si to vyžiadalo z mestskej kasy 115 eur,“ hodnotí Ladislav Šalamon.

Skoro tisíc eur putovalo na čistiace práce v roku 2015. „Jednalo sa o takzvanú garážovú dedinu pod Vargovým polom. Cena likvidácie sa zastavila na sume 857 eur,“ spresňuje Šalamon a dodáva, že ak by takéto skládky nevznikali, tak by mesto mohlo tie peniaze investovať inde.

„Za uvedené náklady za likvidáciu čiernych skládok by sa dali kúpiť napríklad aj lavičky, ktoré by sa osadili do komplexnej bytovej výstavby,“ dodal na záver Ladislav Šalamon.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM