Peter Simon Správy

Chátrajúca plaváreň v Rožňave: Prečo sa zatiaľ nedokončila? FOTO

Mal to byť na tú dobu moderný všešportový areál. Všetko nasvedčovalo k vybudovaniu novinky, ktorá by zlákala ľudí z celého Gemera. Dnes je však všetko inak.

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúca plaváreň v Rožňave: Prečo sa zatiaľ nedokončila? FOTO
15
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ladislav Dávid z Technických služieb mesta Rožňava, ktoré stavbu spravujú, uviedol, že krytá plaváreň, je rozostavaná, teda nie je ukončená. V druhej polovici osemdesiatych rokov minulého storočia sa začalo s výstavbou, investorom bol vtedajší zväz telesnej kultúry. Po takzvanej nežnej revolúcii však prišiel zlom a rozhodnutie rozostavanú plaváreň ponúknuť bezplatne, teda úplne zadarmo mestu Rožňava. Mesto sa aj tešilo, že môže nejakým postupným spôsobom nájsť finančné prostriedky a dokončiť túto stavbu.

Ani po viac ako tridsiatich rokoch si však v bazénoch Rožňavčania nenamočili ani prsty na nohách. Areál sa už dobrých tridsať rokov volá Všešportový areál, to znamená, že tu malo spoločne fungovať letné kúpalisko, vedľa zimný štadión, ktorý je zastrešený, ale neopláštený a krytá plaváreň.

„Základná vec pri začatí nejakej investície je, aby investor vedel, čo tam chce mať. Po vypracovaní nových štúdií sa všetko stále menilo. Dostali sa iné vstupné informácie, a z toho dôvodu nastali rôzne problémy a naskakovali sumy, ktoré pre mesto Rožňava neboli v žiadnom prípade prijateľné. Investor, ktorý by to kúpil sa doposiaľ nenašiel,“ hovorí Dávid.

Podľa jeho odhadu sa suma, ktorá je potrebná na dokončenie krytej plavárne môže pohybovať okolo niekoľkých miliónov eur. „V objekte nie je dostavané nič, všetky múry sú ešte pôvodné od tých čias začatia budovania, ale tie už žiaľ postupne chátrajú. Je tam betónový skelet, ktorý celú konštrukciu drží pohromade. Momentálne sa hovorí o statickom zhodnotení stavby, mesto potrebuje tieto informácie, aby sa mohlo premýšľať o ďalšom možnom postupe, následne statici oznámia, či je ešte pôvodná konštrukcia vyhovujúca, alebo naopak nie je, čo s objektom bude sa ale nateraz ešte nevie,“ spresňuje správca objektu.

Vo vnútri sa mal podľa Dávida nachádzať na tú dobu moderný, dvadsaťpäť metrový bazén, taktiež sa tam počítalo s malým bazénom pre deti. Hore na poschodí sa mali následne vybudovať šatne a prezliekarne, v dolnej časti zas rôzne miestnosti pre služby a obchodíky.

„Postupom rokov boli všetky hrubé rozvody vody, kúrenia aj elektorinštakácie rozkradnuté. Posledných pätnásť rokov sú otvory zamurované, ale aj napriek tomu to nezabránilo problému s rozkrádaním,“ dodal na záver Ladislav Dávid.

Obrazom: Nedokončená krytá plaváreň v Rožňave
15
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM