Peter Simon Rôzne

Cesta erbu nášho mesta: Takto sa rokmi dostal do dnešnej podoby

Erb je základom symboliky mesta. Z neho vychádzajú všetky ostatné symboly reprezentujúce mesto navonok. Ten rožňavský tvoria notoricky známe dve zlaté skrížené banícke kladivká a tri zlaté ruže. Ak nepoznáte históriu nášho erbu, nevadí. My vám prinášame jeho cestu storočiami.

Ilustračný obrázok k článku Cesta erbu nášho mesta: Takto sa rokmi dostal do dnešnej podoby
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Pečať z 15. storočia

Najstaršou pamiatkou na náš erb mesta je odtlačok pečate na listine z roku 1488, ktorá znázorňuje na neskorogotickom štíte excentricky skrížené banícke nástroje – klin a kladivo, ktoré v postranných výsečiach porísk a nad kladivom dopĺňajú tri ruže. K prvej známej výmene starého pečatidla došlo už v roku 1501. Tvar štítu zostal, no zmenil sa v kruhopise, no banícka téma ostala.

Nosičom erbu anjel

K ďalšej zmene došlo koncom 16. storočia. Ruža v dolnom výseku sa zmenila na tvar podobný srdcu, z ktorého vyrastali tri stopky vedúce k zostávajúcim trom ružiam. Po prvý raz sa ako nosič erbu objavil anjel. Erb umiestnený na strážnej veži bol predovšetkým už v barokovom štýle tak ako aj ostatné symboly.

Nové zmeny až v roku 1840

Nové zmeny v erbe nastali až v roku 1840, kedy v pečatnom poli drží nosič – anjel zjednodušený renesančný štít. Na ňom vyrastajú z pažite tri ruže. V strede medzi nimi sú položené dve skrížené banícke kladivká. V rokoch 1861 a 1862 došlo k ďalšej štylizácii baníckeho náradia, pri ktorom sa predĺžili poriská a nechýbala však aj minimalizácia symbolu srdca, ktorý degradoval do tvaru pripomínajúceho skôr dva oproti sebe vyrastajúce ľaliové listy.

Zakročilo Ministerstvo vnútra

Celkový impulz k preskúmaniu nášho erbu vznikol až pri zaradení jeho kresby do Encyklopédie Slovenska. K problematike sa vtedy vyjadrila komisia Ministerstva vnútra SR a odporučila návrat k erbu z 15. storočia. Problematika erbu nenechala na seba dlho čakať a ministerstvo odporučilo používať na našom mestskom symbole modrý pozdno gotický štít s dolu zaguľateným tvarom, v ktorom sú skrížené banícke kladivá sprevádzané troma ružami.

Erb dnes

Otázka mestského erbu opäť vyvolala rozruch v roku 1993, kedy sa po dôkladnej analýze navrhla súčasne platná symbolika mesta. Nový znak mesta v tom čase schválilo aj Mestské zastupiteľstvo. Vtedajšia podoba erbu sa po dodatočných schvaľovaniach používa a prezentuje dodnes.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Rožňava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM