Správy

Časť rómskych nájomníkov sa odmieta odsťahovať: Rozhodne až súd

Do konca januára, toto bol termín pre obyvateľov na vysťahovanie z bytovky na Zlatej ulici po tom, čo budovu v novembri kúpil nový majiteľ. Aj po šiestich mesiacoch od daného termínu obývajú bývalí nájomníci šesť bytov. Mesto má zviazané ruky.

Ilustračný obrázok k článku Časť rómskych nájomníkov sa odmieta odsťahovať: Rozhodne až súd
Zdroj: Dnes24.sk

Hluk počas dňa a rušenie nočného pokoja a časté výjazdy príslušníkov polície boli takmer na dennom poriadku. Za pár rokov títo obyvatelia budovu úplne zdevastovali.

Budova sa môže zrútiť

Podľa našich informácií mesto budovu na Zlatej ulici 10 získalo v roku 2007 od Železorudných baní v likvidácii. Za pár mesiacov sa nájomníkom podarilo z priestorov domu odmontovať všetko železné, porozbíjať okná, zničiť vnútorné zariadenia. Budova dnes vyzerá na spadnutie. Počas prevádzkovania stála oprava daného objektu samosprávu nemalé finančné prostriedky.

Mesto byty predalo, no vysťahovať ich nemôžu

Pre neustále zvyšovanie nákladov a investovanie nemalých financií do budovy sa ju mesto rozhodlo vlani zaradiť do prebytočného majetku. V novembri minulého roku ju predalo novému majiteľovi. Opakovanú výzvu mesta, aby obyvatelia dobrovoľne odovzdali bývanie do konca januára, poniektorý neprijali. Dodnes obývajú šesť obytných jednotiek.

Prednostka mestského úradu Erika Mihaliková v rozhovore pre Korzár poukázala na to, že mesto voči nájomníkom nemá žiadne povinnosti. „Zo zákona nám nevyplýva žiadna povinnosť hľadať pre ubytovaných v tomto zariadení náhradné bývanie, keďže bývajú v obytných jednotkách a nie v bytoch. V nájomnej zmluve sa tiež jasne uvádza, že v prípade, ak sa má nájomca z obytnej jednotky vysťahovať, nie je prenajímateľ povinný zabezpečiť náhradu," povedala Erika Mihaliková. Nájomníkom poslali tri výzvy, problém riešilo osobnými pohovormi no týchto šiestich rodín bez úspechu. „Ľudia od nás očakávajú náhradné bývanie, ale žiadny z nich tam nemá trvalý pobyt, pretože táto budova slúžila len ako útulok. Mali by si situáciu riešiť tam, kde majú zapísané trvalé bydlisko,“ dodala Mihaliková.

Trpezlivosť dochádza aj susedom

Nami oslovená pani Mária z neďalekej bytovky sa sťažuje na nadmerný hluk v nočných hodinách, v letnom čase na neznesiteľný zápach a fakt, že sa títo obyvatelia nedokázali prispôsobiť svojmu okoliu. „Koľkokrát v noci pozerám televíziu a počujem, ako vrieskajú po sebe, hudba, zábava na ulici, ale aj v bytovke. Už sa to nedá vydržať a to už roky, nie len teraz,“ dodala Mária.

Zákon však nik nemôže porušiť a vysťahovať odtiaľ obyvateľov. Ani žiadne donucovacie prostriedky nie sú prípustné. Podľa informácií vec postúpilo mesto svojmu právnemu zástupcovi, ktorý podal na súd návrh na vypratanie obytných jednotiek. Teraz sa už čaká na termín pojednávania a potom dorieši celú záležitosť exekútor. Ostatné obytné jednotky sú zapečatené a pravidelne ich kontroluje mestská polícia.

Boli sme sa pozrieť s kamerou na dané miesto a prinášame vám rozhovory obyvateľov tejto bytovky, ako aj zábery exteriéru a interiéru.

Autor: Peter Simon

Časť nájomníkov sa odmieta odsťahovať: Rozhodne až súd
1
Galéria
Časť nájomníkov sa odmieta odsťahovať: Rozhodne až súd
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM