Peter Simon Správy

Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Z tohto miesta v Rožňave bude najlepšie vidieť padajúce hviezdy

Desiatky padajúcich hviezd. Takéto úchvatné divadlo, ktoré nám pripraví nočná obloha, nás čaká už onedlho. Zažiť noc splnených prianí môžete aj v Rožňave. Čaká nás najromantickejšia noc v roku.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Z tohto miesta v Rožňave bude najlepšie vidieť padajúce hviezdy
Foto: Petr Horálek

V noci z 12. na 13. augusta 2015 budú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeidy, ktoré sú ľudovo nazývané slzami svätého Vavrinca. Na mieste nerušenom umelým osvetlením uvidíme za hodinu asi 60 – 70 meteorov za hodinu. "Pozorovacie podmienky tohto roku sú mimoriadne priaznivé, nakoľko pozorovanie nebude rušiť svit Mesiaca a podobne vhodné podmienky nastanú až v roku 2018,“ prezradil Juraj Lőrinčík z Rožňavskej hvezdárne.

„Ráno pred východom Slnka skrášli východný obzor aj mimoriadne tenučký kosáčik Mesiaca a o niečo vyššie možno uvidíme aj slabý červenkastý Mars. Aktivita roja výraznejšie stúpa už od 10. augusta. Najvhodnejšie podmienky na pozorovanie sú od polnoci až do svitania a okrem meteorov zaujme na tmavej oblohe aj striebristá Mliečna cesta,“ vysvetľuje odborník.

Podľa jeho ďalších slov si tento úkaz môžete zachytiť aj na fotoaparát typu zrkadlovka. Samozrejme za priaznivého počasia ponúkne pozorovanie aj hvezdáreň v našom meste. Najlepšie však uvidíte tento jav na miestach mimo mesta, kde je obloha jasnejšia a neruší ju umelé svetlo. Zoberte teda deku, karimatku, svoju lásku a vyhľadajte si romantické miesto v prírode. Romantický pohľad sa vám naskytne aj na Silickej planine, no čím ďalej od mesta, tým bude zážitok intenzívnejší. Možno zažijete najromantickejšiu noc a možno sa vám splní aj nejaké prianie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM