Peter Simon Správy

Bývalí členovia Gemerfilmu si zaspomínali: Od založenia ubehlo už 40 rokov, FOTO

Retro premietanie bolo pripomienkou 40. výročia vzniku filmového klubu Gemerfilm zameraného na filmovú tvorbu. Práve na túto filmársku tradíciu nadviazalo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave pri zriadení kina.

Ilustračný obrázok k článku Bývalí členovia Gemerfilmu si zaspomínali: Od založenia ubehlo už 40 rokov, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Retro premietanie sa uskutočnilo vo štvrtok 20. októbra 2016 od 19:00 hod.

Z bohatého archívu boli do programu zaradené aj omnoho staršie zdigitalizované snímky zo 60-tych rokov, odkedy v regióne pôsobili filmári jednotlivci. Nechýbali fotografie a materiály pripomínajúce toto obdobie, ale retro atmosféru podčiarkli aj originálne filmové plagáty zo 70-tych a 80-tych rokov pochádzajúce zo súkromnej zbierky filmového fanúšika Rožňavčana Petra Benediktyho, tie budú v priestoroch Domu tradičnej kultúry Gemera vystavené do 11. novembra 2016.

Dlhé desaťročia

„Už štyridsať rokov od svojho vzniku v roku 1976 existuje pri Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave Gemerfilm – klub amatérskej filmovej tvorby. Za ten čas sa v ňom združeným autorom podarilo vytvoriť úspešné snímky mnohokrát ocenené na celoštátnej a medzinárodnej úrovni, zaujímavé dokumentárne, reportážne, cestopisné ukážky zo života regiónu v minulých rokoch, ale aj publicistické, prírodopisné filmy, hrané a animované diela,“ uvádza Anežka Kleinová z Gemerského osvetového strediska.

Hodnotné zábery

Ako dodáva, priblížiť zrod amatérskeho filmu od jeho priekopníckych začiatkov a postupný vývoj jednak technických zariadení, ale aj meniacej sa doby, sa pokúsi aj výstava tvorená rovnako archívnymi materiálmi a technikou. „Amatérski filmári z vlastného záujmu, vo svojom voľnom čase, v spolupráci a s podporou Gemerského osvetového strediska vytvorili hodnotné dokumenty regionálneho významu, ale často aj presahujúce rámec Gemera,“ spresnila Kleinová.

Amatérsky filmový klub Gemerfilm založili miestni filmoví nadšenci v septembri 1976 pri Okresnom osvetovom stredisku v Rožňave. Počas jeho existencie sa v klube vystriedalo niekoľko generácií úspešných filmárov, ktorí nakrútili množstvo hodnotných dokumentov a reportáží z regionálneho diania, ako aj hrané a animované snímky, mnohokrát ocenené na súťažiach a festivaloch celoštátnej a medzinárodnej úrovne.

Bývalí člen zaspomínal

Peter Poboček tiež pôsobil v Gemerfilme. Pochádza z Revúcej, kde v tej dobe filmový klub zanikol a tak sa pridružil k tomu rožňavskému. Pri prehliadke starých záberov spomínal na časy minulé, ktoré sa už nikdy nevrátia.

„Každý človek sa o dačo zaujíma a ja som vlastne čerpal inšpiráciu z dokumentov, ľudových remesiel a taktiež z medailónov. Mladí študenti z Gymnázia robili rozprávky o troch ružiach. Technika bola v tých časoch zázračná, pretože predtým sa natáčalo na celuloid, a tam si každý musel rozmyslieť dĺžku záberu, tak, že zobral kameru, ale nemohol natáčať hneď, predtým si musel prejsť tri štyrikrát zábery, či to bude dobré, z dôvodu že v tých časoch bol materiál drahý,“ hovorí Poboček.

Doba bola iná

Ako dodal, bolo dobré si značiť, alebo si aspoň urobiť bodový scenár miesta a veľkostí záberov a taktiež detailov. Scenáre boli rozpísané, rozkreslené. Filmy išli na chemické spracovanie, vyvolanie záberov, a keď sa záber pokazil pri natáčaní musel sa vyhodiť, nevedel sa použiť. „V dnešnej dobe sa už filmárčeniu venujem menej, do popredia sa u mňa dostalo fotenie, ale taktiež hľadám z archívov staré celuloidy na prekopírovanie a zdigitalizovanie a snažím sa to dostať k ľuďom, aby videli také zábery, ktoré už teraz nikdy nikto nenatočí. Zábery zo 70. a 80. ale aj starších rokov sú veľmi vzácne, ktorých hodnota je nevyčísliteľná,“ spresňuje Poboček.

V tej dobe boli kamery drahé, začiatky spracovávania boli zložitejšie. „Z kamery sa záznamy prenášali na videorekordér, a nedalo sa presne strihať, a taktiež tam boli opozdenia. Dneska pri novodobej digitálnej, počítačovej technike ak má filmár dobrý softvér, sa vie vyhrať so zvukom aj s obrazom a je tam viditeľný obrovský rozdiel, a taktiež aj cenová relácia je v súčasnosti dostupnejšia. Ľudia boli vtedy filmármi srdcom a drží ich to dodnes. Som rád že som mal možnosť prísť sem a vidieť tieto staré archívne filmy. Kluby začali zanikať, čo je veľká škoda,“ prezradil na záver Peter Poboček, bývalý člen Gemerfilmu.

Obrazom: Gemerfilm oslavoval 40. výročie založenia
16
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM