Radka Deckerová Rôzne

Biomasou sa kúri už aj v Rožňave: Takúto kotolňu môžete vidieť na Juhu

Iste ste si všimli novo vybudovanú kotolňu na sídlisku Juh. Išli sme sa tam pozrieť a pozbierať informácie o tomto projekte.

Ilustračný obrázok k článku Biomasou sa kúri už aj v Rožňave: Takúto kotolňu môžete vidieť na Juhu
Foto: Radka Deckerová

V Rožňave vznikla táto myšlienka v roku 2008. O tri roky neskôr bola na sídlisku juh vykonaná rozsiahla rekonštrukcia vonkajších teplovodných rozvodov. Tá umožnila zrušiť päť menších plynových kotolní a pripojiť všetky objekty zásobované teplom na jeden centrálny zdroj tepla. Kotolňu na Zakarpatskej ulici č.18.

Kotolňu na biomasu prevádzkuje spoločnosť STEFE. Výstavbu kotolne na biomasu s tepelným výkonom 1,5MWt začala po zvážení viacerých alternatív, vypracovaní rozptylovej štúdie a získaní povolení na konci roka 2012. Jej skúšobná prevádzka odštartovala na prelome septembra a októbra minulého roku.

Po dohode s konateľom spoločnosti sme sa išli pozrieť ako to vyzerá v kotolni na biomasu a v krátkosti nám priblížil celý ten proces, ako sa z paliva (štiepky) dostane až do vašich bytov teplo a teplá voda. Konateľ nám prezradil, že táto alternatíva výroby tepla je koncept využívania alternatívnych palív, ale aj ochranou životného prostredia. Pozrite si fotogalériu a aj reportáž ktorú pripravil náš kameraman Peter Simon.

Biomasou sa kúri už aj v Rožňave
1
Galéria
Biomasou sa kúri už aj v Rožňave:
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM