Peter Simon Správy

Banícke múzeum v Rožňave zabezpečilo ochranu exponátov. Niektoré aj zachránilo

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja realizovalo v uplynulom roku viaceré projekty. Niektoré z nich majú pomôcť zabezpečeniu a ochrane exponátov, iné zase zachránili vzácne exponáty.

Ilustračný obrázok k článku Banícke múzeum v Rožňave zabezpečilo ochranu exponátov. Niektoré aj zachránilo
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Múzeum ich financovalo z finančnej podpory Fondu pre podporu umenia (FPU).

„Múzeum podalo v roku 2016 na FPU sedem úspešných projektov, ktoré boli podporené celkovou sumou 13 800 eur. Spoluúčasť žiadateľa je vo výške 1 104 eur,“ uviedol riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič.

Jedným z nich bol projekt Doprajme im dôstojnú starobu, ktorý sa zameral na nákup depozitárneho vybavenia pre písomný materiál múzea, ako napríklad fotografie, tlače, písomný materiál a ich uloženie. „Predmety sa nachádzali vo veľmi nevyhovujúcich podmienkach a neboli chránené voči vlhkosti, prachu a škodcom, čím dochádzalo k ich znehodnoteniu. V rámci projektu bol písomný materiál uložený do archívnych tubusov vyrobených z paspartovacej lepenky s neutrálnym pH, archivačných dosiek z archívnej lepenky, škatúľ na pergameny vyrobených z archívnej lepenky, špeciálnych archívnych boxov a škatúľ a obalov na právne dokumenty,“ vysvetlil riaditeľ múzea.

Projektom Chceme mať svoje miesto! sa podľa Lackaniča zaistila ochrana a bezpečnosť zbierkových predmetov z fondov baníctvo a hutníctvo, národopis, história a militária, uložených v jednotlivých depozitároch. „Hlavným cieľom bolo dosiahnuť prehľadné uloženie zbierkových predmetov v depozitári podľa jednotlivých materiálových skupín, čím sú chránené najmä pred mechanickým poškodením,“ priblížil Lackanič s tým, že aj ďalším projektom Nedáme si spapať zbierky! II zaistili ochranu a bezpečnosť zbierkových predmetov uložených v expozíciách a depozitároch.

„Cieľom projektu bolo zabrániť znehodnocovaniu zbierkových predmetov mikroorganizmami a hmyzom, pričom najúčinnejšou formou je dezinsekcia plynom, ktorá by sa mala vykonávať raz za dva roky. Práce na projekte boli vzhľadom na potrebu priaznivých klimatických podmienok úspešne zrealizované počas ešte teplých dní v septembri 2016,“ vysvetlil.

Vďaka projektu Aj drevo vie očariť – reštaurovanie maľovaných truhlíc sa múzeu podarilo zreštaurovať päť najhodnotnejších a najviac ohrozených maľovaných truhlíc, ktoré boli v minulosti typickým nábytkom na gemerskom vidieku a v súčasnosti sú v múzejných zbierkach Baníckeho múzea.

Z podpory FPU múzeum tiež zabezpečilo a nainštalovalo ochranné fólie na okná historickej budovy Expozície baníctva a hutníctva Gemera a na okná Zážitkového centra SENTINEL, nakúpilo odborné knihy a v jeseni minulého roka predstavilo záujemcom tradičné remeslá regiónu Gemer, so zameraním na košikárstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM