Peter Simon Správy

Autentické FOTO a VIDEO: Uplynuli už 4 roky od ničivého požiaru hradu Krásna Hôrka

Od ničivého požiaru jedného z najkrajších hradov na Slovensku, hradu Krásna Hôrka, uplynuli presne 4 roky. 10. marca 2016 sa obyvatelia obce museli bezbranne pozerať na ničivý živel, ktorý ich takmer pripravil o to najcennejšej čo v obci mali, hrad Krásna Hôrka. Pozrite si fotky a autentické zábery!

Ilustračný obrázok k článku Autentické FOTO a VIDEO: Uplynuli už 4 roky od ničivého požiaru hradu Krásna Hôrka
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Sobota, 10. marec 2012, pol druhej popoludní. Policajná hliadka z Rožňavy počas výkonu služby práve spozorovala požiar trávnatého porastu hradného kopca v Krásnohorskom Podhradí, na ktorom sa nachádza vzácna pamiatka. Plamene sa šírili a naberali na sile. O chvíľu sa už celé Slovensko prizerá, ako ničia hrad Krásna Hôrka.

Na miesto už v tej chvíli smerovali desiatky hasičov z Rožňavy. Po ich príchode na miesto sa skonštatovalo, že je požiar vo vysokom štádiu horenia a na pomoc si zavolali príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z celého okresu ale aj susedných okresov. Nechýbalo množstvo dobrovoľníkov z obce, vojakov, či vrtulník ministerstva vnútra. Okrem toho boli na miesto ihneď vyslané policajné hliadky, ktoré mali zistiť kto zapríčinil požiar na Hrade. Šetrením zistili, že to boli dvaja miestny chlapci (11,12), ktorí si pod hradom na kopci chceli zapáliť cigaretu. Neopatrným zaobchádzaním so zápalkami došlo k požiaru trávnatého porastu, následkom toho došlo k požiaru na hrade Krásna Hôrka. Na mieste nešťastia zasahoval vrtuľník a takmer stovka hasičov s dobrovoľníkmi.

Pozrite si v našej galérii množstvo fotiek hradu Krásna Hôrka po 4 rokoch a video ničivého požiaru, ktoré sme natočili po bezprostrednom nahlásení požiaru hradu!

Ďalšiu galériu s množstvom fotiek nájdete TU.

Rozsiahli požiar napáchal množstvo škôd

Rozsiahly požiar vzácnej pamiatky, ktorý vypukol 10. marca tohto roka, zničil všetky strechy vrátane interiéru horného gotického hradu. Väčšinu zbierok sa, našťastie, podarilo zachrániť. Napriek tomu však vznikli obrovské škody, ktoré odhadli približne na osem miliónov eur, z toho väčšinou išlo o škody na nehnuteľnom majetku.

Po 4 rokoch úplný koniec turizmu

Po štyroch rokoch sa podľa samosprávy túto národnú kultúrnu pamiatku podarilo čiastočne opraviť. Hrad má síce novú strechu, približne pol roka však podľa nich práce nepokračujú. „Začiatok bol taký pomalý, potom tá samotná rekonštrukcia alebo obnova strechy, to išlo rýchlo a opäť to stojí,“ uviedla poslankyňa obecného zastupiteľstva Iveta Breznayová.

Zatvorenie hradu podľa nej zhoršilo podmienky miestnych podnikateľov. „Nefunguje turistický ruch, čiže miestne ubytovacie kapacity nie sú využité. Reštaurácie takisto zívajú prázdnotou a nemalý príjem mala aj obec napríklad z parkovného, ale aj miestny kemping, takže bolo tu niekoľko zdrojov príjmu z tohto hradu,“ povedala Breznayová s tým, že len z parkovného išlo do obecnej pokladnice približne 30.000 eur ročne.

Môže vás zaujímať: Telo mumifikovanej ženy možno nepatrilo Žofii Serédyovej: Na hrade krásna Hôrka začali dôležitý výskum!

Obnovený hrad by mohli sprístupniť verejnosti v roku 2018: Pre novinárov zorganizovali prehliadku!

Pôvodný hrad, nová strecha: Farba krytiny Krásnej Hôrky niektorých zaskočila

Zdroj: TASR/DNES24.SK

Hrad Krásna Hôrka zhorela takmer do tla
1
Galéria
Obrazom: 4 roky po ničivom požiari hrad stále neprístupný!
40
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM