Radka Deckerová Kultúra

Alexandra Borzy postúpila na celoslovenskú súťaž

Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave v spolupráci s filmovým klubom Gemerfilm usporiadalo tento rok už 16. ročník krajskej súťažnej prehliadky amatérskej filmovej tvorby CINEAMA 2012. Súťaž sa uskutočnila v sobotu 14. apríla 2012 v Galérii GOS

Cineama je najstaršia a najprestížnejšia celoslovenská postupová súťaž, ktorá vytvára priestor na prezentáciu neprofesionálnej filmovej tvorby, vzájomnú konfrontáciu aj inšpiráciu autorov. Jedným z hlavných cieľov je rozvíjať ich talent a zvyšovať technickú aj umeleckú hodnotu vytvorených diel v spolupráci s odborníkmi na rozborových diskusiách na všetkých úrovniach súťaže. ** Pre náš región získal 2. miesto v kategórii D Vladimír Kóňa z Rakovnice, ktorý už tradične prispel dokumentárnym filmom z prostredia Slovenského krasu, tentokrát o Silickej ľadnici. Postúpiť do celoslovenskej súťaže sa podarilo aj Alexandre Borzy z Rožňavy s hraným filmom Stres.**

Do krajského kola postúpilo 37 filmov od 24 autorov a 6 autorských kolektívov. V tomto ročníku súťažili amatérski filmári z Košického kraja vo veku od 12 do 62 rokov v kategóriách podľa veku: A – do 16 rokov, B – do 19, C – do 25 a D – od 25 rokov vyššie. Žánrová pestrosť – animované filmy, hrané filmy, dokumenty, reportáže, experimenty, a tiež videoklip a zvučka boli zárukou aj pre divákov atraktívneho programu.

Projekcia súťažných aj nesúťažných filmov prebiehala celý deň. Súťažné filmy zoradené do troch hodinových blokov si pozrela odborná porota v zložení: Mgr. art. Peter Dimitrov ArtD, Mgr. art. Ľubomír Viluda a Mgr. art. Ivan Kršiak, profesionálni filmári a zároveň pedagógovia vysokých filmových škôl. V čase rozhodovania o výsledkoch si mohli diváci pre inšpiráciu pozrieť krátke filmy vytvorené v roku 2011 na workshope UNICA v Luxembursku, kde Slovensko reprezentovali dve členky Gemerfilmu – Lea Máriássy a Alexandra Borzy ako tímlíderka.

O tom, že pre porotu rozhodovanie nebolo jednoduché, svedčia výsledky. V kategórii D bola úroveň veľmi vyrovnaná, pričom nikto “nevytŕčal z davu”, takže nebolo možné udeliť 1. miesto. V skupine A najmladších autorov zastúpenej prevažne animovanými filmami to bolo podobné, s tým rozdielom že jeden z filmov bol výnimočný, takže bolo udelené 1. miesto kolektívu autorov pri CVČ Domino v Košiciach za film Ranená breza. Za najhodnotnejšiu môžeme považovať skupinu C (16 až 19 rokov), kde bolo niekoľko veľmi kvalitných filmov, takže rozhodovanie o oceneniach bolo najťažšie. Napokon sa porota rozhodla prideliť až dve sošky GOSkara spolu s prvým miestom. Autori Balázs Tisza z Košíc (animácia Hra) a Enrik Bistika z Medzeva (hraný film Weed) dokázali svoje kvality už v predošlom ročníku, keď po postupe z krajskej súťaže zožali zaslúžený úspech aj v rámci celoslovenského kola. V skupine B si odniesla 1. miesto tvorivá skupina Zemiaky v Šuvke z Košíc za animáciu PF 2012.

Na druhých a tretích miestach, ale aj bez ocenenia s odporučením poroty v zmysle propozícií postúpilo na celoslovenské kolo súťaže, ktoré sa uskutoční v Bratislave 8. – 10. júna 2012, celkom 19 filmov. Všetkým úspešným blahoželáme a ostatným zúčastneným prajeme nové inšpirácie do tvorby pre budúci ročník súťaže.

Za finančnú podporu organizátori a filmári ďakujú Ministerstvu kultúry Slovenskej republiky.

roznava24.sk/Anežka Kleinová

gos_cineama
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM