Rôzne

120 rokov železničnej trate Plešivec–Muráň: Prečítajte si unikátne svedectvo o historicky prvej jazde!

Je utorok 21. novembra 1893 a v Plešiveckej železničnej stanici Uhorských kráľovských štátnych železníc je pripravený zvláštny vlak s dvomi lokomotívami, salónnymi a prvotriednymi osobnými vagónmi. A ako to celé prebiehalo? Dozviete sa v článku...

Ilustračný obrázok k článku 120 rokov železničnej trate Plešivec–Muráň: Prečítajte si unikátne svedectvo o historicky prvej jazde!
Foto: Eva Viestová

Po deviatej hodine sa vlak plný pozvaných slávnostných hostí ministerstva, župy a akciovej spoločnosti vydáva na slávnostnú skúšobnú jazdu na novopostavenej miestnej železničnej trati Plešivec – Muráň.

Vlak pri prvom významnejšom diele, na moste ponad potok Štítnik sa na krátku chvíľu zastavil. Potom pokračoval ďalej hore, do skál vysekanej, príkrej ceste. Jedna skala tu bola vytvarovaná ako tabuľa, tak aby bola dobre viditeľná zo železničných vozňov.

Pozlátenými písmenami bol do nej vyrytý tento nápis: „Táto železnica bola postavená roku 1893 a jej tvorcom je Géza Kubínyi, parlamentný poslanec“

Z ďalšej časti trate sa cestujúcim ukázal pekný výhľad na hlbokú dolinu rieky Slanej a dedinu Gemerská Hôrka. Potom sa vlak dostál hore na planinu Koniar, kde zastavil pred prvou strážnicou. Z vlaku vystúpila celá komisia na prevzatie budovy a overenie si odborných vedomostí strážnych, i jej vybavenie.

Bola to veľká sláva v Hucíne i Jelšave

Ešte osamotenejšie stála druhá strážnica. Keď si komisia splnila aj tam svoje povinnosti, vlak znova pokračoval v ceste, ale teraz už dole kopcom z planiny do údolia, kde stála prvá stanica Hucín.

Celá stanica bola preplnená sviatočne oblečenými ľuďmi, budovy boli vyzdobené stuhami a čačinou, na tabuli bolo napísané „Vítajte!“. Po príhovoroch komisia prehliadla staničnú budovu a cestujúci zašli do otvorenej čakárne, kde mali k dispozícii zákusky a rôzne občerstvenie.

Odtiaľ pokračujúc ďalej, čoskoro vlak došiel na druhú väčšiu stanicu Jelšavu, kam vošiel pod slávnostne vyzdobenú bránu, pred staničnú budovu. Tu čakal veľký zástup ľudí. Celú delegáciu vďačným srdcom a radosťou privítal mešťanosta Bazilidesz.

Po prehliadke mesta, skupina popredných dám zahrnula vlakovú súpravu vencami natoľko, že z výzdoby bol viditeľný iba komín lokomotívy. Potom šli cestujúci do jelšavských kúpeľov, kde ich generalita podnikateľov bohato pohostila. Vo veľkej sále zasadlo ku stolom asi 150 hostí, ostatní sa pomestili len do vedľajších miestností. Po asi hodinovom zdržaní dali povel na cestu ďalej.

Na stanici v Chyžnian Vode – Lubeníku opäť očakávala vlak vyzdobená slávobrána s baníckym odznakom a nápisom „Zdar boh!“. Vyzdobená stanica bola preplnená obyvateľmi okolitých dedín a robotníkmi zo železiarní.

Popoludní vlak dorazil do Revúcej

O 1 hodine 35 minúte popoludní došiel vlak na stanicu vo Veľkej Revúcej. Budova a dvor boli vyzdobené girlandami, kvetmi a vlajkami a preplnená sviatočne vyobliekanými ľuďmi. Delegáciu tu pozdravil Karol Štefančok, mešťanosta, krátko a vrelo, čo bolo kvitované s uznaním zo strany delegácie, ako aj obecenstva.

Tu už viacerí opustili vlak, aby išli do mesta, kde mal byť pre delegáciu po návrate z Muráňa slávnostný obed, divadelné predstavenie a po ňom tanečná zábava.

V Muráni, tak ako všade, bolo všetko vyzdobené. Delegáciu pozdravili aj žiaci, ktorí vytvorili zaujímavý špalier a pesničkami zabávali hostí. Komisia prezrela viaceré budovy konečnej stanice a skončiac obhliadku trasy skonštatovala, že všetko našla v bezchybnom sta­ve.

Slávnostný vlak sa vrátil do Revúcej aj so vzácnymi cestujúcimi. Večer tu došlo k slávnostnému podpisu zápisnice o prevzatí trate do používania.

Za tým nasledovala slávnostná večera v mestskom hostinci „Kohút“, ktorá mala veľmi dobrú úroveň, za ktorú by sa ani v hlavnom meste nemuseli hanbiť. Po prípitkoch a poďakovaniach večera pokračovala sprevádzaná hudbou až po začiatok divadelného predstavenia. Po predstavení sa asi o 11 hodine večer začala tanečná zábava, ktorá trvala až do 7-ej hodiny rannej.

Na večierku sa odohralo medzi zástupcami Muránsko-dolinskej železničnej spoločnosti, ktorá bola ako akciová spoločnosť majiteľom trate, a Uhorskými kráľovskými železnicami, ktoré ju preberali do užívania, ako jej prevádzkovatelia, slávnostné podpísanie zápisnice pri príležitosti odovzdania miestnej železnice.

Tak sa skončili oslavy historického otvorenia prevádzky na novej, 41 km dlhej železničnej trati z Plešivca do Muráňa, ktorú postavili za 8 mesiacov.

Železničná doprava na trati začala hneď na druhý deň, 22. novembra 1893. Osobné vlaky boli spočiatku len dva – z Muráňa do Plešivca a späť, jeden ráno a jeden poobede. Postupný nárast v preprave osôb a nákladov sa prejavil aj vo zvyšovaní zisku akciovej spoločnosti, ktorá pravidelnej vyplácala dividendy za každú akciu.

Aká je súčasnosť?

V súčasnosti funguje na trati Plešivec – Muráň len nákladná doprava. Osobná doprava po prvom zastavení od 2. februára 2003 bola čiastočne obnovená od 15. júna 2003. Po druhý krát boli zrušené osobné vlaky od 1. mája 2011, ktoré zatiaľ neboli obnovené.

Histórii železnice na Gemeri sa venuje aj Železničné múzeum, ktoré nájdete priamo na železničnej stanici v Lubeníku.

Autor: Dušan Antalík

Zdroj: ŽSR – 100 rokov železnice Plešivec – Muráň

Foto: autor, archív D. Dubovský a ŽSR-MDC

120. výročie železničnej trate Plešivec – Muráň
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM