Peter Simon Kultúra Správy

100 čarovných FOTIEK z Rejdovej: Slávnosť ako sa patrí!

Malebná dedinka v našom okrese ožila, a to doslova. V Rejdovej sa stretli stovky ľudí a návštevníkom ukázali tradície a ľudové zvyky nielen z Gemera. Pozrite si presnú stovku fotiek v našej galérii.

Ilustračný obrázok k článku 100 čarovných FOTIEK z Rejdovej: Slávnosť ako sa patrí!
100
Galéria
Foto: Štefan Majerčák / Zdroj: Dnes24.sk

„Tradične deň pred otvorením festivalu v Rejdovej sa konala živá pozvánka na Námestí baníkov a v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. Vo štvrtok (24.8.) rozveselili Rožňavčanov domáce folklórne súbory a zahraničný hosťujúci súbor Mriya z Ukrajiny,“ uviedla Mária Ferenczová z GOS v Rožňave.

Následne v piatok v Rejdovej domáci vítali návštevníkov festivalu vyzdobenými dvormi, hudbou, spevom, tradičnými koláčmi a dobrou náladou.

Festival sa začal bohoslužbami v evanjelickom chráme svätého Michala Archanjela. V miestnej fare Banícke múzeum v Rožňave otvorilo výstavu pod názvom Rožňavská metercia, ktorá ponúkla pohľad do života stredovekých baníkov a hutníkov.

„O 18:00 hod. na malej scéne pri kostole organizátori s domácou folklórnou skupinou Hôra a ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča slávnostne otvorili 44. ročník Gemerského folklórneho festivalu,“ priblížila Mária Ferenczová.

Pozrite si v našej galérii presnú stovku fotiek z podujatia v Rejdovej :)

Ľudová hudba Šarišanci z Prešova rozprúdila podľa jej slov náladu pravou východniarsku muzikou a následne folklórna skupina Heľpan z Heľpy ponúkla to najlepšie zo svojho bohatého repertoáru. „Hosťujúci ukrajinský národný súbor Mriya okrem svojho programu pripravil aj malú školu tanca, kde sa prítomní mohli naučiť základy ukrajinského tanca Hutsuliya,“ uviedla Ferenczová.

V sobotu po otvorení rejdovských dvorov návštevníci uvideli domácich remeselníkov. Na malej scéne v programe Eniki, beniki, ktorý režijne pripravila Mária Hlaváčová z GOS v Rožňave, sa predstavili detské folklórne súbory z okresu.

Potom sa účinkujúci a návštevníci podujatia v Rejdovej krojovaným sprievodom presunuli do amfiteátra, kde festivalový program vyvrcholil. Nechýbala ani tradičná svadba. „Po privítanke scéna patrila gemerským folklórnym kolektívom. Program Vôňa Gemera, v réžii Jána Liptáka, predstavil bohatú paletu zvykov, piesní a tancov z rôznych kútov Gemera,“ priblížila Ferenczová.

„V amfiteátri organizátori pripravili pre návštevníkov bohatý sprievodný program. Lektori deťom i tým skôr narodeným ukázali, ako správne spracovať rôzne materiály alebo vyrábať drobné dekoračné predmety z textilu či hrnčiarskej hliny,“ doplnila riaditeľka GOS v Rožňave Helena Novotná.

Obrazom: Gemerský folklórny festival v Rejdovej
100
Galéria
Foto: Štefan Majerčák / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM