Správy

Tou vôbec najúspešnejšou dedinou z rožňavského okresu je Nižná Slaná,

Ilustračný obrázok k článku Tou vôbec najúspešnejšou dedinou z rožňavského okresu je Nižná
Slaná,
Zdroj: Dnes24.sk

Tou vôbec najúspešnejšou dedinou z rožňavského okresu je Nižná Slaná, ktorej v konkurencii 2 785 obcí patrí 6. priečka a dostala sa tak do TOP 10 naj obcí. Pri tejto príležitosti sme oslovili starostu Jána Vielohu, ktorý nám hneď prezradil, že sa z výsledku nesmierne teší, no prezradil aj trošku viac. Na poste starostu je už 10 rokov.

„Je to pre mňa zadosťučinenie a výsledok toho, že občania pozitívne vnímajú moju prácu. Už v minulom roku naša práca bola ohodnotená Národným informačným strediskom SR, kde sme boli vyhodnotení ako obec s predpokladom stabilného rozvoja a udelením pečate rozvoja obcí a miest. Tohto roku spoločnosťami Media informačná inštitúcia a Top spoločnosti s.r.o. sme boli vyhodnotení ako TOP obec Slovenska 2016 a ja ako starosta obce ako Starosta obce 2016. Veľmi ma teší a som šťastný, že obyvatelia obce pozitívne vnímajú moju prácu a takto pozitívne vnímajú smerovanie a rozvoj našej obce,“ hovorí Ján Vieloha.

Ako dodal, myslí si, že iba tvrdou prácou a celým srdcom vstupovali do rôznych výziev a projektov. „Naša snaha bola odmenená tým, že sme boli úspešní a na základe toho, sme zrekonštruovali ZŠ s MŠ, takmer všetky obecné budovy, ako Požiarna zbrojnica, Dom smútku, Kultúrny dom a Obecný úrad,“ spresňuje starosta obce.

Najviac ho však teší zrealizovaná obnova centrálnej zóny obce Nižná Slaná. Táto rekonštrukcia zmenila úplne vzhľad obce v dobrom slova zmysle. Ako sme zistili, Nižná Slaná bola ohodnotená aj ministrom hospodárstva SR, kde vedenie obdržalo aj čestný odznak Ministra hospodárstva SR za udržiavanie tradícií. „Som hrdý, že som občan Nižnej Slanej a môžem svoje schopnosti a vedomosti odovzdať pre rozvoj obce a jej obyvateľov. Veľmi rád sa po obci prejdem, kde sa stretávam s pozitívnymi ohlasmi občanov, a ďalšími pozitívnymi podnetmi na rozvoj našej obce. Ďalej veľmi rád absolvujem vychádzky do prírody, skade vlastne môžem vidieť celú našu obec, a kde tiež naberám energiu a chuť do ďalšej práce,“ povedal Vieloha.

Ako nás informoval, Nižná Slaná má bohatú banícku históriu. 1. písomná zmienka je z roku 1363. V okolí dedinky nájdete veľa zachovalých starých banských diel, čo poskytuje turistom možnosť prechádzky okolitou prírodou obce. „V časti obce Nižnoslanská Baňa sa nachádza slovenská technická pamiatka – Huta Etelka – je to pozostatok z pôsobenia rodu Andrássyovcov na Gemeri. V roku 2008 bola zriadená v obci Banícko-mineralogická expozícia, kde sú vystavené exponáty s baníckou tematikou, na vysokej úrovni. Gestorom projektu je pán Dušan Vandrášik,“ povedal starosta Nižnej Slanej, Ján Vieloha a dodal, že touto cestou sa chce poďakovať všetkým občanom Nižnej Slanej za doterajšiu spoluprácu a podporu. „Pretože iba vďaka motivácií sa nám v Nižnej Slanej darí. Prajem Nižnej Slanej, aby sa jej darilo aj v budúcnosti a my sa budeme snažiť urobiť preto všetko,“ uviedol na záver Vieloha.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM