Rôzne

Horský beh Smolník je krosový beh organizovaný Obcou Smolník a občianskym

Ilustračný obrázok k článku Horský beh Smolník je krosový beh organizovaný Obcou Smolník a
občianskym
Zdroj: Dnes24.sk

Horský beh Smolník je krosový beh organizovaný Obcou Smolník a občianskym združením Vitalcity. Bežecké trate vedú po značkovaných turistických a náučných chodníkoch, okrem niektorých krátkych úsekov. Povrch tratí je z väčšej časti tvorený lesnými cestami a chodníkmi, prechod cez obec Smolník vedie po asfaltovej komunikácií. Príďte a užite si deň v zdravej atmosfére.

Podujatie začne už túto sobotu 12. novembra 2016 od 10:00 hod. v meste Smolník.

Vybrať si môžete 2 alternatívy

Na podujatí sú dva okruhy. Jeden kratší, ktorý má 11 kilometrov a potom je tu dlhší s celkovou dĺžkou 33 kilometrov. Trate sú navrhnuté tak, aby boli vhodné a zaujímavé pre každého súťažiaceho ale aj širokú verejnosť. Kratšia trať s menším prevýšením je prevažne vhodná pre začínajúcich, kým dlhšia pre väčších odvážlivcov. Ako uvádzajú organizátori, štart aj cieľ je v centre baníckeho mestečka. Už teraz majú organizátori prihlásených 79 účastníkov zo Slovenska aj Maďarska.

Smolník leží v doline Smolníckeho potoka v centrálnej časti Spišsko-gemerského rudohoria. Smolnícka dolina je úzka, má nedostatok ornej pôdy, nevhodné podmienky pre poľnohospodárstvo. Preto zdrojom obživy jej obyvateľstva boli lesy, pasienky, ale hlavne baníctvo.

Beh hrebeňom Volovských vrchov je určený skôr pre náročnejších trialových bežcov. Bežecká trať vedie najkrajšími úsekmi hlavného hrebeňa Volovských vrchov, začína a končí v obci Smolník. Bežci prechádzajú oblasťou Osadníka, Pipitky, či Hekerovej, z ktorých je množstvo prekrásnych výhľadov na Vysoké a Nízke Tatry, masív Kojšovskej Hole a Košickú kotlinu.

Na kratšom úseku zas na bežcov bude čakať historická cesta, lemovaná malými kaplnkami, ktorá v minulosti slúžila ako hlavná cesta medzi obcami Smolník a Štós. Na ceste sa nachádza niekoľko starých banských štôlní.

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM